Tahlilan 7-40 Dan 100 Hari Setelah Orang Itu Meninggal


Mengapa Ada Tahlilan 7-40 Dan 100 Hari Setelah Orang Itu Meninggal? Ini Penjelasannya | Ulama dari Yaman Syaikh Ali bin Muhammad asy-Syaukani menjelaskan tentang kebolehan tradisi umat Islam menghadiahkan bacaan Al-Quran untuk mayit, baik di masjid maupun di rumah:

العادة الجارية في بعض البلدان من الاجتماع في المسجد لتلاوة القرآن على الأموات وكذلك في البيوت وسائر الاجتماعات التي لم ترد في الشريعة لا شك إن كانت خالية عن معصية سالمة من المنكرات فهي جائزة لأن الاجتماع ليس بمحرم بنفسه لا سيما إذا كان لتحصيل طاعة كالتلاوة ونحوها ولا يقدح في ذلك كون تلك التلاوة مجعولة للميت فقد و رد جنس التلاوة من الجماعة المجتمعين كما في حديث اقرأوا يس على موتاكم وهو حديث صحيح ولا فرق بين تلاوة يس من الجماعة الحاضرين عند الميت أو على قبره وبين تلاوة جميع القرآن أو بعضه لميت في مسجده أو بيته اه (الرسائل السلفية للشيخ علي بن محمد الشوكاني ص : 46)

“Tradisi yang berlaku di sebagian negara dengan berkumpul di masjid untuk membaca al-Quran dan dihadiahkan kepada orang-orang yang telah meninggal, begitu pula perkumpulan di rumah-rumah,

Maupun perkumpulan lainnya yang tidak ada dalam syariah, tidak diragukan lagi apabila perkumpulan tersebut tidak mengandung maksiat dan kemungkaran, hukumnya adalah boleh.

Sebab pada dasarnya perkumpulannya sendiri tidak diharamkan, apalagi dilakukan untuk ibadah. Seperti membaca al-Quran dan sebagainya. Dan tidaklah dilarang menjadikan bacaan al-Quran itu untuk orang yang meninggal dunia.

Sebab membaca al-Quran secara berjamaah ada dasarnya seperti dalam hadis: Bacalah Yasin pada orang-orang yang meninggal dunia. Ini adalah hadis sahih.

Dan tidak ada bezanya antara membaca Yasin berjamaah di depan mayit atau di kuburannya, membaca seluruh al-Quran atau sebahagian daripadanya, untuk mayit di masjid atau di rumahnya “(Rasail al-Salafiyah, Syaikh Ali bin Muhammad as Syaukani, 46)

Dengan demikian, tradisi semacam ini sudah banyak dilakukan oleh umat Islam di negeri Arab. Dan tidak benar kalau amaliah ini berasal dari Hindu-Buddha.

Berkenaan dengan tradisi kita di Jawa, Syaikh Muhammad Ali bin Husain al-Maliki ditanya seputar tradisi sedekah makanan di Jawa, beliau menjawab:

اعلم ان الجاويين غالبا اذا مات احدهم جاؤوا الى اهله بنحو الارز نيئا ثم طبخوه بعد التمليك وقدموه لاهله وللحاضرين عملا بخبر “اصنعوا لال جعفر طعاما” وطمعا في ثواب ما في السؤال بل ورجاء ثواب الاطعام للميت على ان العلامة الشرقاوي قال في شرح تجريد البخاري ما نصه والصحيح ان سؤال القبر مرة واحدة وقيل يفتن المؤمن سبع والكافر اربعين صباحا ومن ثم كانوا يستحبون ان يطعم عن المؤمن سبعة ايام من دفنه اه بحروفه (بلوغ الامنية بفتاوى النوازل العصرية مع انارة الدجى شرح نظم تنوير الحجا)

“Ketahuilah, pada umumnya orang-orang Jawa jika diantara mereka ada yang meninggal dunia, maka mereka datang pada keluarganya dengan membawa beras mentah,

Kemudian memasaknya selepas proses serah terima, dan dihidangkan untuk keluarga dan para pelawat, untuk mengamalkan hadis :

Buatkanlah makanan untuk keluarga Ja’far ‘dan untuk mengharap pahala sebagaimana dalam soalan (pahala tahlil untuk mayat), bahkan pahala sedekah untuk mayat.

Hal ini berdasarkan pendapat Syaikh al-Syarqawi dalam syarah kitab Tajrid al-Bukhari yang berbunyi : Pendapat yang sahih bahawa pertanyaan dalam kubur hanya satu kali.

Ada pendapat lain bahawa orang mukmin mendapat ujian di kuburnya selama 7 hari dan orang kafir selama 40 hari tiap pagi.

Oleh kerananya para ulama terdahulu menganjurkan memberi makan untuk orang mukmin selama 7 hari selepas tanah perkuburan “(Bulugh al-Amniyah dalam kitab Inarat al-Duja 215-219).

Sekian terima kasih, Dipersilakan share jika bermanfaat untuk anda semua.

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat

Post a Comment

0 Comments