Inilah 10 Manfaat Jantung Pisang Yang Ramai Tidak Tahu


Mampu Sembuhkan Pelbagai Penyakit, Inilah 10 Manfaat Jantung Pisang Yang Ramai Tidak Tahu | Pekebun-pekebun di Thailand sedang sibuk menanam pisang namun bukan buahnya yang menjadi buruan tetapi jantung pisang.

Kenapa? Jantung pisang dari Thailand di import ke German kerana permintaan di sana amat tinggi. Walaupun bertan yang di eksport namun masih tidak berupaya memenuhi permintaan pasaran di German.

Jantung pisang di Thailand dijual pada harga 20 bath atau RM 1.20 bagi setiap biji, di German harganya menjadi RM 120. Kenapa jantung pisang mendapat permintaan yang tinggi di pasaran German?

Ia di kata mempunyai khasiat yang tinggi dan bagus untuk mereka yang sedang berdiet dan menjaga berat badan. Segelintir masyarakat German tidak makan daging lagi dan menggantikannya dengan jantung pisang dan mengamalkan diet hanya memakan sayur sahaja.

Dikatakan, jantung pisang mempunyai serat seperti daging. Selain itu juga ia berupaya:

1. Penyelenggaraan gigi. Buat gigi lebih putih. 2. Membanyakkan susu ibu.3. Rawatan gastrik
4. Rawat luka segar dan menghisap nanah.5. Melegakan bengkak dari gigitan serangga. 6. Kurangkan gula dalam darah untuk pengidap kencing manis.

7. Penyelenggaraan nutrien darah, membantu anemia/kurang darah. 8. Membantu aliran darah dengan baik.9. Menyembuhkan luka di mulut dengan lebih cepat. 10. Membuat kulit licin.

SELAIN JANTUNG PISANG DAUNNYA JUGA ADA KHASIATNYA.

Selain dari daun KETUM.. DAUN PISANG juga boleh menyembuhkan berbagai macam gejala2 penyakit seperti ;

1. Perut pedih 2. Bepeluh 3. Badan ketar 4. Kurang konsentrasi 5. Pening/sakit kepala 6. Mata berkunang-kunang 7. Tidak bertenaga

Caranya :

Ambil Dua Helai daun pisang lalu letak berlapis. Kemudian letak nasi , ikan masin, petai jerok, tauhu, kerabu pucok paku, sambal belacan. Lebih molek di tambah daging masak gulai atau ayam bakar….ada sambal paru pun dah cukup ok.

Makan tanpa peduli org disekeliling. Pasti gejala penyakit 1 hgga 7 spt di atas akan dapat di atasi.

SELAMAT MENCUBA..

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat

Post a Comment

0 Comments