Inilah 3 Kematian Yang Paling Digeruni Umat Islam, No.2 Berhati-hatilah


AllahuAkbar… !! Inilah 3 Kematian Yang Paling Digeruni Umat Islam, No.2 Berhati-hatilah Jangan Sampai Jadi Macam Tue | Maha besar Allah SWT yang mengetahui segalanya, ternyata ada alasan di sebalik perahasiaan kematian oleh Allah SWT agar tidak dapat dilihat oleh mata manusia biasa.

Allah SWT sudah maha mengetahui apa yang akan terjadi bahkan jauh sebelum hal tersebut terjadi, seperti apa yang ditakutkan boleh dielakkan. Adapun alasan mengapa Allah SWT menyembunyikan tentang kematian kepada umat manusia yang menjadi umatnya adalah sebagai berikut :

Bijak tidak sama dengan pintar. Orang-orang yang pintar biasanya mempunyai kemampuan lebih dan mempunyai angka atau nilai yang lebih hebat berbanding orang-orang lain, sementara orang yang bijak biasanya mengetahui apa yang akan mereka lakukan,

Beberapa langkah ke depan. Nah, ini alasan mengapa kematian dirahsiakan oleh Allah SWT. Allah SWT berharap umatNya mampu menjadi orang yang

bijak dan tahu bahawa hidup di dunia bukanlah hal yang selama-lamanya dan ajal boleh datang pada bila-bila saja sehingga mereka boleh berbuat baik demi mengejar hidup kekal di syurga kerana jika mereka berlumuran dosa yang amat banyak maka mereka akan terpaksa dicuci dulu di neraka yang penuh dengan api panas.

1 Supaya manusia tidak menunda-nunda menunaikkan amal

Dengan membuat kematian jadi sesuatu yang tidak diketahui oleh manusia, maka akan muncul rasa manusia untuk dikejar-kejar olehnya. Kerana itu, mereka akan bersegera menunaikan amalan baik kerana takut ajal akan mendahului mereka.

2 Menjadi brek ketika manusia ingin melakukan perbuatan-perbuatan maksiat

Jika kematian bukan jadi rahsia Allah, ada kemungkinan besar manusia tidak takut untuk melakukan hal-hal yang berbau maksiat, kerana mereka boleh mengukur kapan harus melakukan taubat sehingga seluruh dosa-dosanya luntur dan mereka dimaafkan oleh Allah SWT.

3 Sebagai alasan supaya manusia tidak hanya mencintai dunia tempat mereka tinggal

Kematian dijadikan rahsia oleh Allah SWT agar manusia tidak terpaku pada keindahan dunia, agar mereka menyedari bahawa kematian akan datang tiba-tiba dan mereka tidak boleh melakukan apa-apa untuk menghalangnya, dan akan berusaha untuk mengimbangi dunia dan akhirat mereka.

Melihat hal itu, agaknya pantas bagi Allah untuk menyembunyikan semua fakta yang ada mengenai kematian, dan ada baiknya kita kini tidak lagi bingung kerana semua ini alasan mengapa kematian dirahsiakan oleh Allah SWT.

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat

Post a Comment

0 Comments