Cara Mengusir Nyamuk Paling Praktis Dan Efektif

Cara Mengusir Nyamuk Paling Praktis Dan Efektif Dengan Batang Serai | Kegunaan serai salah satunya yaitu boleh dipakai sebagai bumbu masak, wangi-wangian, bahan pencampur jamu, serta boleh juga di buat minyak astiri. Diluar itu, serai nyatanya boleh juga digunakan sebagai ramuan pengusir nyamuk.

Serai mengandungi seny4wa bersifat padat serta berbau khas. Minyak atsiri yang disebut pr0duksi serai, terbahagi dalam pelbagai senyawa seperti sitral, sitronela, geraniol, mirsena, Nerol, farsenol Metil heptenon, serta dipentena.

Satu diantara kompaun yang boleh membunuh nyamuk iaitu sitronela. Sitronela memunyai sifat racun (desiscant), menurut langkah kerjanya racun ini seperti racun kenalan yang boleh memberi kematian lantaran kehilangan cecair dengan cara terus-menerus, sehingga badan nyamuk kekurangan cecair.

Untuk mengusir nyamuk, daun serta batang serai sejumlah 1 kg, dibasuh lantas ditoskan hingga kering serta dihaluskan dengan jus.

Hasil blenderan lalu dicampurkan ke air sejumlah 250 ml serta di rendam sepanjang 1 malam. Rendaman itu lantas ditapis, akhirnya disimpan dalam botol serta dicairkan dengan aquadest.

Bahan berikut yang nanti dipakai dalam semburan nyamuk dengan k0ns3ntrasi kompaun kiMia yang cukup rendah serta semulajadi.

Di samping tidak mengeluarkan kos yang cukup besar, bahan ini boleh di buat melalui cara yang simpel serta banyak cecair ini boleh sesuai dengan keperluan yang kita inginkan.

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat

Post a Comment

0 Comments