Tahukah Anda Di Akhir Zaman Nanti 1 Orang Lelaki Diikuti 50 Wanita

Tahukah Anda Di Akhir Zaman Nanti 1 Orang Lelaki Diikuti 50 Wanita, Ini Penjelasannya | TELAH menceritakan kepada kami Muhammad bin Al ‘Alaa’ telah menceritakan kepada kami Abu Usamah dari Buraid dari Abu Burdah dari Abu Musa radliallahu ‘anhu,

Dari Nabi Shallallahu’alaihiwasallam bersabda: “Pasti akan datang pada manusia suatu zaman yang ketika seseorang berkeliling membawa shadaqah emas, lalu ia tidak mendapati seseorang yang mahu menerimanya lagi.

Lalu akan terlihat satu orang lelaki akan diikuti oleh lima puluh orang wanita, yang mereka mencari kepuasan dengannya kerana sedikitnya jumlah lelaki dan banyaknya wanita.”

Dalam hadis lainnya, dari Anas Ra bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Di antara tanda tanda kiamat adalah kurangnya ilmu, munculnya kebodohan,

Tersebarnya perzinaan, banyak wanita, dan sedikitnya lelaki sehingga lima puluh wanita mempunyai satu lelaki,” (HR Bukhari).

Hadis ini nampak jelas sekali sangat tepat dengan hadis Nabi yang menjelaskan bahawa mendekati kiamat, akan ada banyak perzinaan. Perzinaan itu tidak akan terjadi kecuali jumlah wanita lebih banyak berbanding lelaki.

Akhirnya , setiap lelaki memiliki empat puluh – lima puluh wanita sebagaimana disebutkan dalam hadis tersebut.

Dikatakan bahawa pada saat itu, satu lelaki berbanding empat puluh hingga lima puluh wanita. Setiap kali para wanita itu menjumpai lelaki , mereka akan mengatakan, “Nikahilah aku, nikahilah aku !”

BACA JUGA : MAKANAN TELAH DIHURUNG SEMUT, ADAKAH SELAMAT DAN BERSIH DIMAKAN?

Mesti ramai tertanya persoalan ni kan. Makanan yang betul2 kita nak makan, baru tinggal tak sampai sejam, dah dihurung semut. Adoi.. Jadi, nak buang ke atau kuis2 semut tu dan terus makan?

Kami cadangkan, lebih baik untuk buang, jika banyak sangat semut yang dah kerumun.

Walaupun tabiat semut memang tidak seperti lalat, namun adakah kita pasti semut tidak merayap di tempat yang kotor sebelum menghurung makanan kita?

Tidak mustahil jika semut tersebut membawa bakteria dan kotoran lain pada kakinya. Sudah tentu, makanan yang telah dihurung oleh semut dalam kuantiti yang banyak harus diragui kebersihannya.

Oleh itu, elakkan menjamah makanan yang dihurung oleh semut dalam jumlah yang banyak .

Gunakan deria LIHAT, HIDU DAN RASA sebelum makan.

Jaga kebersihan. Elakkan keracunan makanan

Sumber: Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia.

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat

Post a Comment

0 Comments